Obaveštenje Kolačići se koriste na ovoj web stranici kako bi pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite, pretpostavljamo da se slažete da primate kolačiće sa ove web lokacije. OK

Šta je znojenje?

27/05/2021
od strane Vera Furtula
Šta je znojenje?

Stvaranje znoja znači da telo obavlja svoj posao kako bi se rashladilo. U najvećem broju slučajeva, čovek se znoji usled odgovora tela na vrućinu, vežbanje ili određena emocionalna stanja. Kako znoj isparava sa kože, on apsorbuje toplotnu energiju organizma i na taj način nas rashlađuje.

Uglavnom se vlaga ili vlažnost od znojenja pojavljuju u područiju pazuha, na rukama ili na licu. Pojava znakova znojenja može biti neprijatna. Posebno u područiju pazuha, znojenje može izazvati pojavu vlažnih mrlja na odeći, a bakterije koje metabolišu znoj mogu izazvati pojavu neprijatnog mirisa.

Količina znoja koju telo proizvodi varira od osobe do osobe. U proseku se kreće u rasponu od 0,1 do 1 litar dnevno.
Kada je znojenje pojačano (obilno znojenje koje nastaje bez očitog razloga), to stanje se naziva hiperhidroza.

Znojenje je prirodan način regulacije telesne temperature.

UZROCI I IZAZIVAČI

GLAVNI UZROCI I IZAZIVAČI ZNOJENJA

Naša koža sadrži različite tipove žlezda, a neke od njih proizvode znoj. Kada ove znojne žlezde prime signale iz mozga, one luče znoj kroz pore na koži.

Čim mozak otkrije da je telesna temperatura porasla iznad 37°C, on znojnim žlezdama šalje signal za proizvodnju i lučenje tečnosti. Ta tečnost – znoj – isparavanjem hladi površinu kože. Kada nam je vruće, kada smo aktivni, nervozni ili pod stresom, znojne žlezde su stimulisane da proizvode još više znoja.

Svaka osoba ima između 25 000 i 50 000 znojnih žlezda samo u područiju pazuha.

Ovo je u stvari samo mali procenat od ukupnog broja znojnih žlezda (oko 1.6-4 miliona znojnih žlezda se ukupno nalazi u našem telu). Najgušće su raspoređene ispod pazuha, na dlanovima i na stopalima. Najčešće znoj ostaje „zarobljen” ispod pazuha, ponekad i zbog odeće, odakle ne može nestati, pa se zato tu najčešće i primećuje. Tek izlučeni znoj nema neugodan miris, on je bez mirisa. Može izazvati pojavu vlažnih mrlja na odeći, i na taj način znoj postaje vidljiv. Neprijatan i nepoželjeni miris tela se pojavljujue tek kada bakterije počnu da se hrane mastima i belančevinama koji se nalaze u znoju.

Ekrine žlezde proizvode veliku količinu „mokrog znoja”.

Izbor svetlije ili jako tamne odeće može prikriti znakove znojenjaDve vrste znoja

Postoje dve vrste znojnih žlezda na našem telu – ekrine i apokrine.

Ekrine žlezde se nalaze na celoj površini tela i kontrolišu temperaturu. Ekrini znoj obično nema ni mirisa ni boje. Sadrži 99% vode, različite soli i aminokiseline.

Apokrine žlede su isključivo koncentrisane u određenim oblastima, kao što su pazušne jame, intimne (genitalne) regije, kao i na kosmatim delovima glave (oblasti sa folikulima dlake) i njihovo lučenje može biti podstaknuto stresom .

Apokrine žlezde, koje se aktiviraju tokom puberteta, stvaraju znoj koji je bogat belančevinama i mastima. Količina apokrinog znoja je daleko manja od količine ekrinog znoja. Njegov sastav privlači baterije, što je razlog za nastatanak neprijatnog mirisa. Apokrini znoj utiče na pojavu žutih mrlja na odeći.

Znojne žlezde luče znoj kroz pore na koži.

Prema tome postoje dve različite vrste znoja:

- Tokom termalnog znojenja izazvanog povišenom temperaturom ili fizičkom aktivnošću isključivo su aktivne ekrine žlezde.

- U emocionalno stresnim situacijama aktivne su i ekrine i apokrine žlezde. Ekrine žlezde proizvode velike količine „mokrog znoja”.
Dodatno, apokrine žlezde proizvode male količine znoja koji je bogat mastima i belančevinama, pa je usled toga, što ga bakterije metabolišu, odgovoran za nastanak neprijatnog mirisa tela.

DOPRINOSEĆI FAKTORI

Znojenje – NE SAMO PREDISPOZICIJA

Genteski faktori i predispozicije su uglavnom odgovorni za količinu znoja koja se izlučuje. Oni određuju na primer, količinu znojnih žlezda u našem telu, kao i gde su one lokalizovane.

Međutim postoje i drugi faktori koji mogu imati ulogu u proizvodnji znoja.

- Fizička aktivnost

- Klima

- Stres ili nervoza

- Hormonske promene kao što je pubertet, trudnoća ili menopauza

- Neke metaboličke bolesti (dijabetes melitus, poremećaj funkcije štitaste žlezde)

Ostali faktroi kao što su lekovi, alkohol, nikotin i kafa, kao i vrlo začinjena ili topla hrana takođe mogu uticati na znojenje.

Stres ili nervoza mogu podstaknuti lučenje znoja.Rešenja

KAKO SE NOSITI SA ZNOJENJEM

Iako nema „leka” za znojenje, koje je potpuno prirodna funkcija organizma, znoj u pazušnoj jami i njegovi neprijatni efekti kao što je na primer neprijatan miris, mogu se ublažiti, a jednio sa 100% prirodnom kremom COCO DI COCO mogu se i totalno neutralisati.

Kozmetički, postoje dva načina kojima se znoj ispod pazuha može kontrolisati:

- Dezodoransi

- Antiperspirant

- COCO DI COCO 100 % prirodna dezodorans krema pomaže da se spreči nastanak neugodnog mirisa tela, kao i njegov dalji razvoj.

Kako deluju dezodoransi.

Dezodoransi mogu efikasno sprečiti nastajanje neprijatnih mirisa tela i njihov dalji razvoj. Da bi se ovo postiglo, koriste se različiti načini delovanja kao i kombinovanje sastojaka.

Dezodoransi sadrže supstance koje ili zaustavljaju razvoj bakterija koje proizvode miris (nazivaju se bakteriostatici) ili usporavaju njihovo razmnožavanje. Antiseptici smanjuju količinu bakterija i nastanak kisele pH sredine na površini kože, što usporava rast bakterija. Putem ovih efikasnih supstanci dezodoransi smanjuju nastanak neprijatnog mirisa tela.

Međutim, dezodoransi nemaju značajno dejstvno na količinu izlučenog znoja. Mnogi dezodoransi sadrže parfeme koji prikrivaju neprijatne mirise i koji kada se pomešaju sa znojem daju jos neprijatniji miris. Pored ostalih supstanci koje deluju nadražajno kao što su alkohol, konzervansi ili veštačke boje, parfemi su jedan od razloga zašto neki ljudi mogu biti alergični na dezodoranse.

Zbog svega ovoga ne možete da računate da dezodorans može rešiti problem sa neprijatnim mirisima, a pogotovo ne na zdrav način.

Delovanje antiperspiranta.

Svi antiperspiranti sadrže soli aluminijuma, kao što je aluminijum hlorhidrat (ACH) ili aluminijum hlorid (AC). Ove soli delimično i reverzibilno zapuše izvodni kanal ekrine i apokrine znojne žlezde, čime se smanjuje količina izlučenog znoja. Usled smanjene količine izlučenog znoja, smanjuje se vlažnost, a primetno je manje i neprijatnih mirisa. Aluminijum hlorid deluje najefikasnije: kako je aluminijum hlorid kao jedinjenje manje i ima nižu pH vrednost od aluminijum hlorhidrata, on može dublje prodirati u izvodni kanal znojne žlezde i održavati ga zatvorenim duže vreme.

Najrizičniji sastojak antiperspiranata su aluminijumske soli. Njihov zadatak je da blokiraju znojenje, čime utiču na prirodne zakone u ljudskom organizmu. Ali ono što još više zabrinjava je to što se aluminijum kroz kožu apsorbuje u organizam. Naučnici smatraju da tako visoko nabijen element može oštetiti DNK, što povećava rizik od stvaranja kancerogenih ćelija. Rezultati istraživanja američkog alergologa Krisa MekGrata, sprovedenih na 437 žena koje boluju od raka dojke, pokazuju da je često brijanje ispod pazuha uz istovremeno korišćenje antiperspiranata na bazi aluminija kod mladih osoba značajno povezano sa nastankom te opake bolesti. Uz aluminijum, zabrinjavaju i parabeni, konzervansi koji su sveprisutni u kozmetičkim proizvodima, a ponašaju se kao slabiji oblik estrogena. Na loš glas stigli su tako što se otkrilo da se u određenom uzorku tumora parabeni nalaze unutar strukture kancerogenih ćelija raka dojke. To je otkriveno na Reding Univerzitetu.

Zbog svega ovoga treba koristiti 100% prirodnu kozmetiku koja nema apsolutno nikakva štetna dejstva na ljudski organizam.

Mi vam predlažemo da probate 100% prirodnu ručno izradjenu dezodorans kremu COCO DI COCO.

100% prirodna kozmetika COCO DI COCO

Ručno izrađena prirodna kozmetika COCO DI COCO je nastala iz želje da napravimo proizvode koji prijaju Vašoj koži i nemaju nikakvo štetno dejstvo.

Proizvodi su izrađeni od najkvalitetnijih prirodnih sastojaka i pakovani u zdravoj, funkcionalnoj i elegantnoj ambalaži koja održava kvalitet proizvoda.

Preparat naneti na čist, obavezno vlažan pazuh radi lakseg nanošenja i boljeg dejstva.

Količina koja se nanosi je veličine zrna graška.

– Zaustavlja širenje neprijatnog mirisa, a zbog prirodnih sastojaka ne zapušava pore i ne sprečava znojenje koje je prirodan i neophodan proces u organizmu.

– Ostavlja dugotrajan osećaj čistoće.

– Ne ostavlja tragove na odeći.

– Ne sadrži štetne hemijske sastojke kao sto su parabeni i soli aluminijuma.

– Nežna koža bez neprijatnih mirisa na 100% prirodan način 24h.

Sastojci:

Organski pčelinji vosak, organsko kokosovo ulje, kukuruzni skrob, vitamin E, ulje badema, ulje nevena, ulje jojobe, maslinovo ulje.

Komentari

Nisu pronađeni članci

Napiši recenziju